Tuesday 23 April 2019

Gete


Naučnik, filosof, pjesnik, il' nešto četvrto. Političar, pisac, predsjednik. Književnik. Faust (drama, prvi  idrugi dio), problem traženja sebe i Boga, problem stvaranja i boja. Rođen je u Frakfurtu. Avioni tamo brzo lete, neprestano. Studira pravo. Izdavač. Svira. Savjetnik vojvode. Jadi mladoga Vertera iz 1774. mu donose svjetsku slavu. Uči i botaniku, hemiju, antropologiju. Dovodi sebi filosofa Herdera i pjesnika Šilera. Vajmar je značajno duhovno mjesto. Šarloti piše 1700 pisama. Ženi Kristinu. Putuje i Italijom. Upravlja vajmarskim pozorištem. 

Objavljuje dosta naučnih radova i rasprava o umjetnosti. Teorija boja ( 5000 stranica) njemu je najznačajnija, tu je mnoge nadmašio, kaže. Nije volio prosvjetiteljstvo, koliko srce. Romantizam mu djeluje nezdrav i neorganski. Zaokuplja ga ideja Cezara, Prometeja, Fausta, Muhameda. Simbol Genija koji vodi čovječanstvo. Od prvo neprijateljske prirode ulazi u harmoniju. Nema više buntovnosti. Pisao je i balade. Takmiči se sa Šilerom. Priroda je za njega viša od razuma, ne može se objasniti. U neku je ruku spinozista. 

Gete crta i točak od šest boja, a njemački naučnici krajem 19. vijeka razrađuju takozvani RGB sistem tri osnovne boje: crvene, zelene, plave. Otvoreno se protivi Njutnu. Neki će reći ,,Geteova teologija boja”. Pjesnika zanima ono što je dodirnuto u Duši kada oko primi tu svjetlost. Boja ima i tamo gdje nema njutnovskih talasnih dužina. Geteova je polarnost boja: žute i plave. Geteovo o bojama jest’ ispravno, kažu, ali je Njutn nam više primjenljiv. Gete je bliži umjetniku. 

Po Geteu boje nastaju kroz međudejstvo tame i svjetla. On je preuzeo od Njutna ideju da poreda 6 (šest) boja u krug radi proučavanja njihove biti. 

Piše i ,,Godine učenja Vilhelma Majstera“ zatim ,,Putovanje Vilhelma Majstera“. 

Simpatizer je srpske epske narodne pjesme, prijatelj Vuka Karadžića. Na njemački jezik prevodi pesmu Hasanaginica. 

Pjesma: Opomena

Zar ćeš vječno da tumaraš?
Gle, dobro je blizu, tu. 
Tu sreća je, što se varaš! 
Samo znaj da ščepaš nju.

Gete kaže: ,,Nema svjetlosti bez Sunca ni čovjeka bez ljubavi.”

Hajne kaže da pjesnik stvara junake svojih djela prema sopstvenoj slici. Pa, stvaraj Junake. 

,,Buket cvijeća, koji ubrah,
pozdravlja Te hiljadu puta,
često sam se saginjao. Ah!
Hiljadu puta, i
na SRCE sam stiskao isti buket
ooo, koliko, po hiljadu puta.“

Letindor

No comments:

Post a Comment