Tuesday 23 April 2019

Kabir mistični pjesnik


Da, pjevaju oni Onom koga zovu samo Ono. To je Ljubav sve do njene Potpunosti. Uzvišena poezija. I ludake nazivahu svojom braćom, al' znadoše da se ovi vratit neće. 

Kod njih nema svojatanja, nije javna religija, al’ predanost neka jeste. Njih prethodni svojataju. Živjeli su ono što su i pjevali. O ovom se jednom mnogo ni ne zna sem da je među najvećima od pjesnika ovog svijeta. Bješe TKALAC. Tagore ga prevodio. ZNALAC. Indijac je, sufi pjesnik, mistik i filosof Kabir što htjede i biješe MOST međ hindu svijetom i islamom, što mnogima biješe grijeh. Eh, da je tih grešnih više. Piše Kabir i ,,Knjigu računa”, piše još više, i Arabi, sličan njemu, spaja čak i ove sve s Hebrejima i hrišćane, u srce ih prima prije i Kabira 2-3 vijeka u drugome kraju svijeta (Španije). 

Ramananda hindu Svetac i filosof mu prenosi znanje Veda, citira ga Meher Baba. Brahma mu je nad oblikom, ali i nad Bezobličnim. Kaže, Ljubavnik žrtvuje cijeli život svoj, naravno, Ljubav mu je posvećena onom Nespoznatljivome, Nedokučivom, Beskonačnom, pjevaju kako bi ona zemaljska pjevala svome draganu:

,,Kad je ljubav strijelu svoju odapela i duboko u srce mi prodrla sve pore su moga tijela već klicale: Oh, dragane! Dragi moj! Ne bijahu usne ovdje ni potrebne;"

Još i to: 

,,Kad Učitelj dođe On se pokloni svom učeniku, 
To je čudo i najveće od svih čuda.” - reče Kabir.

,,Ti Istinski kad si tragač
lako ćeš me prepoznati.”

Boga slavi kroz posao svakodnevni, pjesmom, muzikom, i plesom. 

,,Spoznao sam u sebi tu radost svemira: izbjegoh i pogrešku ovog svijeta. 
Unutrašnje i vanjsko su sjedinili na nebu se, 
Beskonačno i konačno kao Jedno: 
pijan sam od slike ovog!” 

,,Brate, raduj se! Gospod je u posudi tijela mog.˝

,,I Svjetiljke gore baš u svakom domu ooo, čovječe slijepi! 
Ti ih još ne vidiš. 
Jednoga dana iznenada progledaćeš.” - kaže Kabir.

Letindor

No comments:

Post a Comment